Καθαρισμός & Συντήρηση

Πως αλείφω με λάδι τις μαντεμένιες μου σχάρες;

Είναι σημαντικό να λιπαίνετε περιοδικά τις σχάρες. Αυτό θα εμποδίσει τα κολλήματα του φαγητού, το σκούριασμα και θα παρατείνει την ζωή των σχαρών για πολλά χρόνια. Η λίπανση των σχαρών είναι γρήγορη και εύκολη. Ακολουθείστε τα παρακάτω απλά βήματα:

Λιπαίνοντας τις καινούργιες μαντεμένιες σχάρες:

1.Με το καπάκι ανοιχτό ανάψτε το μπάρμπεκιου και ρυθμίστε την φλόγα στο MEDIUM – HIGH. Κλείστε το καπάκι, περιμένετε για είκοσι λεπτά για να καούν όλα τα υπολείμματα από την παραγωγική διαδικασία. Μετά από είκοσι λεπτά σβήστε και περιμένετε μερικά λεπτά για να κρυώσει το μπάρμπεκιου.

2.Απλώστε ένα λεπτό στρώμα μαγειρικού λαδιού σε όλη την επιφάνεια των σχαρών με ένα πινέλο σιλικόνης ή με σπρέι λαδιού. Σιγουρευτείτε ότι έχετε καλύψει όλη την επιφάνεια, μαζί και τις γωνίες. Τώρα είστε έτοιμοι να ψήσετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μαγειρικό λάδι, όπως  ελαιόλαδο. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αλατισμένο λίπος, όπως μαργαρίνη ή βούτυρο. Θα καούν ακόμα και στην πιο χαμηλή φωτιά και δεν θα προστατέψουν την σχάρα σας

Επανάληψη της λίπανσης των σχαρών σας:

Πάντα είναι καλύτερο να καθαρίζετε και να ξανά λιπαίνετε τις σχάρες σας αφού έχετε τελειώσει το ψήσιμο. Έτσι, πριν σβήσετε το μπάρμπεκιου, ακολουθείστε τα ακόλουθα βήματα:

1.Με το καπάκι ανοιχτό γυρίστε τους διακόπτες στην ρύθμιση MEDIUM – HIGH. Κλείστε το καπάκι και περιμένετε 8 λεπτά. Αυτό θα κάψει όποια υπολείμματα φαγητού έχουν μείνει στις σχάρες. Μετά ανοίξτε το καπάκι και σβήστε τους διακόπτες του μπάρμπεκιου. Καθαρίστε τις σχάρες από υπολείμματα με την βούρτσα.

Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ανοξείδωτη βούρτσα για να καθαρίσετε τις σχάρες. Είναι ανθεκτικές και πολύ αποτελεσματικές για γρήγορο και εύκολο καθάρισμα.

2.Απλώστε ένα λεπτό στρώμα μαγειρικού λαδιού σε όλη την επιφάνεια των σχαρών με ένα πινέλο σιλικόνης ή με σπρέι λαδιού. Σιγουρευτείτε ότι έχετε καλύψει όλη την επιφάνεια, μαζί και τις γωνίες.

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μαγειρικό λάδι, όπως ελαιόλαδο. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αλατισμένο λίπος, όπως μαργαρίνη ή βούτυρο. Θα καούν και στην πιο χαμηλή φωτιά και δεν θα προστατέψουν την σχάρα σας.

Αποθήκευση των μαντεμένιων σχαρών σας:

Όταν το γκριλ σας δεν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποθηκεύστε τις μαντεμένιες σχάρες σας σε στεγνό και ζεστό μέρος. Λιπαίνοντας τις καθαρές και στεγνές σχάρες με μαγειρικό λάδι (σε θερμοκρασία δωματίου) θα δημιουργήσετε ένα επιπλέον στρώμα προστασίας κατά της σκουριάς.

Γιατί είναι σημαντικό να λιπαίνουμε τις μαντεμένιες σχάρες;

Ακριβώς όπως ένα μαντεμένιο τηγάνι , είναι αναγκαίο να λιπαίνετε και να ξανά λιπαίνετε τις μαντεμένιες σχάρες. Το λάδι θα βοηθήσει στην προστασία της μαντεμένιας σχάρας, αφού θα μειώσει τα κολλήματα του φαγητού και θα προστατέψει τις χτυπημένες ή φθαρμένες σχάρες από την σκουριά. Χρησιμοποιείτε μόνο μαγειρικά λάδια.

Το μπάρμπεκιου μου παρουσιάζει υπερβολικές αναφλέξεις. Τι μπορεί να τις προκαλεί;

Λίπη από φαγητά μπορεί να στάξουν και να έλθουν σε επαφή με τις φλόγες του καυστήρα, προκαλώντας αναφλέξεις. Μερικές αναφλέξεις είναι φυσιολογικές, αλλά όταν αυτό γίνεται πολύ συχνά, τότε μπορεί να οφείλονται σε συγκέντρωση λίπους. Ακολουθείστε τα επόμενα απλά βήματα:

1.Όταν το μπάρμπεκιου είναι κρύο απομακρύνετε το Flav-R-Wave™, βουρτσίστε το με ανοξείδωτη βούρτσα και ξανά τοποθετήστε τα στην θέση τους.

2.Σιγουρευτείτε ότι ο πάτος του μπάρμπεκιου αλλά και το κουτί συλλογής λίπους, είναι καθαρός από παλιά λίπη ή άλλα υπολείμματα. Για καλό καθάρισμα ξύστε τις πλευρές και την βάση του μπάρμπεκιου με μια βούρτσα ή μια σπάτουλα χρωματοπωλείου και μετά μαζέψτε τα υπολείμματα με ηλεκτρική σκούπα.

Φαίνεται να ξεφλουδίζει η μπογιά στο εσωτερικό του καπακιού του μπάρμπεκιου;

Το εσωτερικό του καπακιού δεν είναι βαμμένο. Με τον καιρό ο καπνός δημιουργεί ένα στρώμα άνθρακα. Ο άνθρακας μπορεί να ξεφλουδίσει και να φαίνεται σαν μπογιά. Για να το καθαρίσετε: Βγάλτε το καπάκι και ξύστε ελαφρά με ανοξείδωτη βούρτσα. Για καλύτερη απόδοση καθαρίστε το εσωτερικό του καπακιού περιστασιακά , πριν προλάβει να ξεφλουδίσει το στρώμα άνθρακα.

Σχηματίζεται ένα μαύρο ελαιώδες στρώμα στις σχάρες μου και το κυριώτερο στο φαγητό μου. Τι μπορεί να το προκαλεί αυτό;

Η μαύρη επίστρωση είναι ένα σημάδι ότι οι σωλήνες venturi του καυστήρα είναι βουλωμένες και δεν αφήνουν αρκετό αέριο και αέρα να φτάσει στους καυστήρες. Εναλλακτικά μπορεί το μπάρμπεκιου σας να χρειάζεται σχολαστικό καθάρισμα. Για να διορθώσετε το πρόβλημα ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

1.Όσο είναι κρύοι, απομακρύνετε τους καυστήρες και επιθεωρήστε τις τρύπες. Εάν οι τρύπες είναι φραγμένες καθαρίστε με μία μαλακή βούρτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να καθαρίσετε πιέζοντας τις βουλωμένες τρύπες με το κιτ συντήρησης καυστήρα της Broil King για τον  #64310 (χωρίς όμως να μεγαλώσετε τις τρύπες κι καταστρέψετε τον καυστήρα σας.

2.Μετά καθαρίστε τον σωλήνα venturi. Χρησιμοποιήστε μία βούρτσα ή το κιτ συντήρησης καυστήρα σπρώχνοντάς το σε όλο τον σωλήνα . Βγάλτε έξω την βούρτσα και εξετάστε την για υπολείμματα. Να ξέρετε ότι αράχνες έλκονται από το αέριο και μπορεί να έχουν φτιάξει φωλιά μέσα στον σωλήνα. Για να το αποφύγετε αυτό σιγουρευτείτε ότι το φίλτρο για τις αράχνες προστατεύουν την είσοδο των τρυπών του αέρα συνεχώς.

3.Μπορεί επίσης να έχει σχηματιστεί στρώμα λίπους από αυτό που καίγεται στον πάτο του μπάρμπεκιου. Για να το διορθώσετε βγάλτε τις σχάρες και τα αντιφλογιστικά Flav-R-Wave™. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα και ξύστε τον πάτο για να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα. Για καλύτερο καθάρισμα χρησιμοποιήσετε μία δυνατή ηλεκτρική σκούπα για στάχτες και υπολείμματα.

Συμβουλές για το καθάρισμα του μπάρμπεκιου Broil King ώστε να διατηρηθεί η απόδοση του.

Καυστήρας

Βγάλτε τον καυστήρα και επιθεωρήστε τον για ραγίσματα ή φθορές. Καθαρίστε τους καυστήρες με το κιτ καθαρισμού καυστήρων της Broil King #64310 για να απομακρύνετε υπολείμματα που έχουν δημιουργηθεί από αράχνες ή άλλα έντομα.

Flav-R-Wave™
Με μία βούρτσα ξύστε όποια υπολείμματα έχουν μείνει.

Θάλαμος μπάρμπεκιου 

Με τους καυστήρες και τα αντιφλογιστικά Flav-R-Wave™ βγαλμένα, ξύστε το εσωτερικό του θαλάμου με μια σκληρή βούρτσα και μετά απομακρύνετε τα υπολείμματα και τις στάχτες με μια ηλεκτρική σκούπα. Μετά, χρησιμοποιώντας βούρτσα καθαρισμού, ξύστε εσωτερικά τον κάδο ψησίματος. Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε καθαριστικό φούρνων ή άλλα καθαριστικά στο μπάρμπεκιου σας, γιατί είναι διαβρωτικά και μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό της ψησταριάς και τα εξαρτήματα της. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά της Broil King ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσεις.

Κουτί συλλογής λίπους

Αυτό βρίσκεται ακριβώς κάτω από την τρύπα που έχει  η ψησταριά στον πάτο του κάδου, από εκεί στάζει το λίπος και μπορείτε να το σύρετε από το πλάι της ψησταριάς. Το δοχείο πρέπει να ελέγχετε και να καθαρίζεται ή να αντικαθίσταται συχνά, ώστε να εμποδίσουμε το λίπος να υπερχειλίσει κι να χυθεί στο πάτωμα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε το δοχείο του λιποσυλλέκτη για την αποτροπή ενδεχόμενης φωτιάς.

Εξωτερικές επιφάνειες

Εάν εμφανιστούν άσπρες κηλίδες οξείδωσης, πλύνετε το εξωτερικό του σώματος με μαλακό απορρυπαντικό και νερό. Ξεπλύνετε τις επιφάνειες καλά και μετά σκουπίστε τις με πάνινη πετσέτα, βουτηγμένη σε λάδι έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εξωτερική εμφάνιση. Για αποκατάσταση σε γρατζουνιές της μπογιάς χρησιμοποιήστε ένα σπρέϋ βαφής ανθεκτικό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η οξείδωση είναι μία φυσική συνέπεια και μπορεί να εμφανιστεί και στα μαντεμένια, αλλά και στα ατσάλινα μέρη. Η σκουριά δεν επηρεάζει την απόδοση του μπάρμπεκιου σας. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό για ανοξείδωτα μέρη για να γυαλίσετε και να απομακρύνετε λεκέδες ή σημάδια από αυτά. Διάφορες καιρικές συνθήκες όπως βροχή, χιόνι ή ακόμη και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σκουριά στο χρώμα του ανοξείδωτου καπακιού. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα δεν θεωρείται κατασκευαστικό λάθος.

Σωλήνας
Πρέπει να κάνετε ένα τεστ για διαρροή κάθε φορά που αποσυνδέετε και επανασυνδέετε κάποιο εξάρτημα αερίου, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο μετά από μακρόχρονη αδράνεια του μπάρμπεκιου.

Πώς να κάνουμε το τέστ διαρροής:

  1. Σβήστε κάθε φλόγα, ακόμη και τσιγάρο, στην περιοχή.
  2. Βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα παροχής αερίου και όλες οι βαλβίδες αερίου της συσκευής είναι κλειστές.
  3. Ετοιμάστε ένα μίγμα σαπουνόνερου μισό νερό, μισό υγρό απορρυπαντικό.
  4. Ανοίξτε την βαλβίδα παροχής αερίου, αργά.
  5. Απλώστε το σαπουνόνερο σε κάθε σύνδεση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της μπουκάλας, της σύνδεσης και γενικά σε κάθε σύνδεση και βαλβίδα.
  6. Τυχόν διαρροή αναγνωρίζεται από σαπουνόφουσκες (φυσαλίδες) που βγαίνουν από την περιοχή που υπάρχει διαρροή.
  7. Εάν βρείτε διαρροή, κλείστε την βαλβίδα παροχής αερίου, σφίξτε καλά όλες τις συνδέσεις και τις βαλβίδες και ξανακάνετε το τεστ.
  8. Εάν η διαρροή επιμένει, επικοινωνείστε με το σέρβις του προμηθευτή για βοήθεια.
  9. Μην επιχειρήσετε να λειτουργήσετε την συσκευή εάν εξακολουθεί να υπάρχει διαρροή.

Μέρη προς αντικατάσταση

Εάν βρεθεί πρόβλημα με τον ρυθμιστή, τον σωλήνα ή τις βαλβίδες, μην επιχειρήσετε να τις επισκευάσετε. Επικοινωνήστε με το service του Σημείου Πώλησης που αγοράστηκε η συσκευή, ή με τον Επίσημο Αντιπρόσωπο. Για να διασφαλίσετε την άριστη απόδοση, χρησιμοποιείτε πάντα αυθεντικά ανταλλακτικά OMC.

Υπενθυμίσεις Ασφαλείας.

Ποτέ μην αφήνετε το μπάρμπεκιου χωρίς επιτήρηση την ώρα που λειτουργεί. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το μπάρμπεκιου σε κλειστούς χώρους, κάτω από ράφια ή σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου από οποιαδήποτε εύφλεκτη επιφάνεια. Πάντα αποθηκεύετε την ανταλλακτική μπουκάλα αερίου σε αεριζόμενο χώρο.

Εσωτερικός καθαρισμός BBQ

Εξωτερικός καθαρισμός BBQ

Seasoning μαντεμένιων σχαρών

Εσωτερικός καθαρισμός BBQ

Εξωτερικός καθαρισμός BBQ

Seasoning μαντεμένιων σχαρών