Επίλυση Προβλημάτων

Το Γκριλ μου δεν ανάβει. Τι μπορεί να φταίει;

Προσπαθήστε να το ανάψετε με ένα σπίρτο. Εάν ο καυστήρας ανάψει, τότε έχετε πρόβλημα στον αναπτήρα. Δείτε την ενότητα «Ο αναπτήρας δεν δουλεύει», παρακάτω.

Εάν το γκριλ δεν ανάβει ούτε με σπίρτο εδώ κάτω έχουμε κάποιες πιθανές περιπτώσεις.

ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Έχει τελειώσει το αέριο Ξαναγεμίστε την μπουκάλα αερίου
Η βαλβίδα προστασίας για υπερβολική φλόγα έχει ενεργοποιηθεί. Σφίξτε την χειρο βαλβίδα του ρυθμιστή.
Ο σωλήνας Venturi είναι φραγμένος ή δεν είναι στο ίδιο ύψος με την βαλβίδα. Βγάλτε τον καυστήρα, καθαρίστε τον σωλήνα και ξανατοποθετήστε τον σωστά. Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα – Ο καυστήρας δεν ανάβει.
Η λαστιχένια σωλήνα έχει συστραφεί Ισιώστε τον σωλήνα. Κρατήστε την μακριά από το πάτωμα της θέσης της μπουκάλας αερίου.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με την εξυπηρέτηση πελατών του προμηθευτή.

Ο αναπτήρας δεν λειτουργεί

Το σύστημα ανάφλεξης Sure-Lite™ αποτελείται από ένα κουμπί πιέσεως και τα σχετικά ηλεκτρόδια. Το ηλεκτρόδιο μπορεί να έχει μαζέψει λίπος ή να έχει οξειδωθεί εμποδίζοντας έτσι την ανάφλεξη. Διορθώστε το πρόβλημα ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

Κατ’αρχάς βεβαιωθείτε ότι μπορεί να χρειάζεται αλλαγή η μπαταρία. Απλά ξεβιδώστε το κουμπί, βγάλτε έξω την παλιά μπαταρία και δοκιμάστε με μία νέα μπαταρία. Εάν ακούσετε ένα κλικ και ο καυστήρας ανάψει, τότε έχει λυθεί το πρόβλημα. Εάν δεν ανάψει, τότε προχωρήστε στο δεύτερο βήμα.

Θα χρειαστεί να βγάλετε τις σχάρες και το Flav-R-Wave™ για να φτάσετε τα ηλεκτρόδια. Βεβαιωθείτε ότι η επαφή του ηλεκτροδίου έχει κουμπώσει στον αναπτήρα και έχει στερεωθεί στον καυστήρα. Το καλώδιο βρίσκεται κάτω από τον πίνακα οργάνων. Καθαρίστε το ηλεκτρόδιο στην επαφή με μία βούρτσα ή με ένα γυαλόχαρτο (προσεκτικά). Ξανασυνδέστε το ηλεκτρόδιο στον αναπτήρα και δοκιμάστε ξανά πιέζοντας το κουμπί του αναπτήρα. Εάν δεν ακούσετε κλίκ μάλλον θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσετε.

Το κουμπί

Ελέγξτε εάν πιέζοντας το κουμπί ακούγεται ένα κλικ. Εάν ακούγεται, δείτε την ενότητα «ηλεκτρόδια», εάν δεν ακούγεται όμως , αντικαταστήστε την μπαταρία και ξαναδοκιμάστε. Για να αντικαταστήσετε την μπαταρία απλά ξεβιδώστε το κουμπί, βγάλτε έξω την παλιά μπαταρία και τοποθετήστε μία καινούρια, επαναλαμβάνοντας την δοκιμή. Εάν εξακολουθεί να μην ακούγεται το κλικ, επικοινωνήστε με το service.

Τα ηλεκτρόδια

Θα χρειαστεί να βγάλετε τις σχάρες και το Flav-R-Wave™ για να φτάσετε στα ηλεκτρόδια. Σιγουρευτείτε ότι όλα τα ηλεκτρόδια είναι ενωμένα σταθερά και από τις δυο άκρες. Τα ηλεκτρόδια βρίσκονται κάτω από τον πίνακα ελέγχου. Ακολούθως τσεκάρετε τα ηλεκτρόδια πατώντας το κουμπί της ανάφλεξης για να δείτε σπίθα. Εάν δεν δείτε σπίθα καθαρίστε με βούρτσα, γυαλόχαρτο τις άκρες των ηλεκτροδίων.

Οι σχάρες μου είναι σκουριασμένες. Τι πρέπει να κάνω;

Οι σχάρες σας σκουριάζουν αν δεν λιπαίνονται ή συντηρούνται κανονικά. Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα για να απομακρύνετε την σκουριά.

  1. Με το καπάκι ανοιχτό γυρίστε τα κουμπιά στην θέση MEDIUM – HIGH. Κλείστε το καπάκι και περιμένετε για 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να καούν τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητού και τα λάδια. Μετά ανοίξετε το καπάκι και κλείστε τους διακόπτες. Καθαρίστε τις σχάρες απομακρύνοντας ότι έχει μείνει επάνω τους με μια συρματόβουρτσα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μόνο ανοξείδωτη ατσάλινη συρματόβουρτσα. Είναι ανθεκτικές και πιο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής, εύκολα και γρήγορα.
  2. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα ελαιόλαδου σε όλη την επιφάνεια των σχαρών με μια βούρτσα λίπανσης ή με το αντίστοιχο σπρέι. Σιγουρευτείτε ότι καλύψατε όλη την σχάρα και τις γωνίες της. ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιείτε φυτικό λάδι. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ μαργαρίνες ή βούτυρο. Καίγονται γρήγορα με χαμηλότερη θερμοκρασία και δεν προστατεύουν τις σχάρες.

Αποθηκεύστε τις μαντεμένιες σχάρες σας

Όταν το μπάρμπεκιου δεν χρησιμοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποθηκεύστε τις σχάρες σε ζεστό και στεγνό μέρος. Καθαρίστε τις, στεγνώστε τις και καλύψτε τις με λάδι που θα προσφέρει έξτρα προστασία κατά της σκουριάς.

Ο καυστήρας (ή οι καυστήρες) δεν έχουν ίδια φλόγα. Πως το διορθώνω αυτό;

Ο καυστήρας σας μπορεί να έχει βουλώσει και να εμποδίζεται η σωστή ροή του αερίου. Όταν είναι κρύος, βγάλτε τον καυστήρα και επιθεωρείστε τις τρύπες. Εάν οι τρύπες είναι βουλωμένες, καθαρίστε τις με μαλακή βούρτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να τις καθαρίστε με καρφίτσα ή συνδετήρα. Μην προσπαθήσετε να μεγαλώσετε τις τρύπες. Θα καταστρέψετε τον καυστήρα.

Μετά καθαρίστε τους σωλήνες με μια βούρτσα για σωλήνα. Σπρώξτε το περιστροφικά μέχρι το άκρο του σωλήνα. Βγάλτε την βούρτσα και εξετάστε τα υπολείμματα. Οι αράχνες έλκονται από το αέριο και μπορεί να φωλιάζουν στους σωλήνες. Σιγουρευτείτε ότι τα πλέγματα για να εμποδίζουν την είσοδο εντόμων είναι στην θέση τους.

Η μπουκάλα αερίου τελειώνει μετά από μόνο 2-3 χρήσεις.

Εάν η μπουκάλα αερίου έχει γεμίσει πρόσφατα ή έχετε πάρει καινούρια, μπορεί να μην έχει γεμίσει σωστά. Αναταράσσοντας την μπουκάλα διώχνετε τον αέρα δημιουργώντας περισσότερο χώρο για αέριο. Όσο περισσότερος αέρας υπάρχει τόσο λιγότερος χώρος μένει για το αέριο. Απλά επιστρέψτε την μπουκάλα στο κατάστημα που την πήρατε και πάρτε μια άλλη που θα έχει γεμίσει σωστά.

Ο καυστήρας μου έχει χαμηλή φλόγα και παίρνει περισσότερο χρόνο για να ζεσταθεί.

Εάν το μπάρμπεκιου λειτουργεί με φυσικό αέριο ο δείκτης στάθμης πρέπει να ελεγχθεί από επαγγελματία εγκαταστάτη. Εάν λειτουργεί με προπάνιο ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:

Η σωλήνα και ο ρυθμιστής έχουν μια λειτουργία ασφαλείας γνωστή ως QCC1. Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά λάθος, εάν η μπουκάλα του αερίου ανιχνεύσει κάποια ξαφνική παροχή αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει αν έχει μείνει κάποια βαλβίδα του μπάρμπεκιου ανοιχτή. Για να επαναφέρετε την κανονική λειτουργία κλείστε την βαλβίδα της μπουκάλας και τις βαλβίδες του μπάρμπεκιου και αποσυνδέστε τον ρυθμιστή. Ξανασυνδέστε τον ρυθμιστή και ανοίξτε σιγά σιγά την βαλβίδα της μπουκάλας. Αυτό θα επαναφέρει τον ρυθμιστή και θα επιτρέψει την κανονική ροή του αερίου.

Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, μπορεί να υπάρχει κάποια διαρροή στο σύστημα που να ενεργοποιεί την λειτουργία QCC 1. Ακολουθείστε τα βήματα της ενότητας «Έλεγχος διαρροών» για να βρείτε την πηγή της διαρροής.

Ο ρυθμιστής της φιάλης προπανίου κάνει καμιά φορά θόρυβο. Τι μπορεί να το προκαλεί αυτό;

Οι περισσότεροι ρυθμιστές προπανίου χρησιμοποιούν ένα ελαστικό διάφραγμα για τον έλεγχο της ποσότητας καυσίμου που παρέχεται στις βαλβίδες. Εάν η φιάλη προπανίου εχει γεμίσει παραπάνω από το κανονικό, η εάν η μέρα είναι πολύ ζεστή, μπορεί αυτό το διάφραγμα να πάλλεται. Όσο πάλλεται δημιουργεί αυτόν τον ελαφρύ θόρυβο. Ο θόρυβος, παρ όλο που είναι ενοχλητικός, δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο και σε λίγο θα σταματήσει. Εάν ο θόρυβος επιμένει ίσως χρειαστεί να παραγγείλετε έναν νέο ρυθμιστή.

Το μπάρμπεκιου μου δεν ζεσταίνεται αρκετά και μένει αναμμένο για περιορισμένο χρόνο. Ποια είναι η αιτία;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Πρώτα από όλα ελέγξτε εάν η γραμμή παροχής του αερίου είναι κλειστή.
  2. Μια άλλη αιτία είναι ότι η βαλβίδα ελέγχου υπερβολικής παροχής αερίου να έχει ενεργοποιηθεί. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας διαρροής στο σύστημα παροχής, ή ότι κάποια βαλβίδα του καυστήρα είχε μείνει ανοιχτή όταν ανοίξατε την παροχή από την φιάλη. Σε περίπτωση διαρροής κάντε το τεστ διαρροής με το σαπουνόνερο σε όλες τις συνδέσεις.
  3. Ελέγξτε μήπως κόλλησε ο ρυθμιστής. Για να επαναφέρετε την κανονική λειτουργία κλείστε την παροχή της φιάλης και όλες τις βαλβίδες του μπάρμπεκιου και μετά αποσυνδέστε τον ρυθμιστή από την φιάλη. Ξανασυνδέστε τον ρυθμιστή και ανοίξτε την παροχή σιγά σιγά. Αυτή η ενέργεια θα επιτρέψει την επαναφορά της κανονικής λειτουργίας του ρυθμιστή.
  4. Εάν το μπάρμπεκιου λειτουργεί με φυσικό αέριο, ο δείκτης στάθμης πίεσης ίσως πρέπει να ελεγχθεί από εξουσιοδοτημένο τεχνικό.

Έχω παρατηρήσει άσπρα σημάδια στην εξωτερική επιφάνεια του μπάρμπεκιου. Πως απαλλάσσομαι από αυτά;

Τα σημάδια δημιουργούνται από συσσωρευμένη οξείδωση. Για να απαλλαγείτε, απλά καθαρίστε την επιφάνεια με μαλακό σαπουνόνερο και μετά σκουπίστε με ένα λαδωμένο πανί. Αυτό θα αποκαταστήσει την γυαλάδα της εξωτερικής επιφάνειας. Μετά από αυτόν τον καθαρισμό μπορεί η συσκευή να καπνίσει κατά τις πρώτες χρήσεις, λόγω της επάλειψης με λάδι.