ΜΕΘΟΔΟΙ
ΟΔΗΓΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΒΙΝΤΕΟ
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι ψησίματος στο γκριλ. Η άμεση μέθοδος, η έμμεση μέθοδος, το σούβλισμα, το ψήσιμο σε ξύλινη πλάκα και το κάπνισμα. Ακολουθείστε όλες αυτές τις μεθόδους για να πάρετε το καλύτερο αποτέλεσμα από το γκριλ σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
ΑΜΕΣΟ ΨΗΣΙΜΟ
Η μέθοδος άμεσου ψησίματος είναι αρκετά απλή. Είναι το ψήσιμο του φαγητού στις σχάρες , κατευθείαν επάνω από την φωτιά. Συνιστούμε το άμεσο ψήσιμο για τα περισσότερα φαγητά που σερβίρονται μόνα τους, όπως μπριζόλες, παϊδάκια, ψάρι, μπιφτέκια, σουβλάκια και λαχανικά, ή κάθε είδος φαγητού που ψήνεται γρήγορα.
Για καλύτερα αποτελέσματα:
1. Προθερμάνετε το γκριλ στο HIGH για 5-10 λεπτά
2. Απομακρύνετε υπολείμματα από τις σχάρες με την συρματόβουρτσα.
3. Αλείψτε τις σχάρες με ελαιόλαδο για την αποφυγή κολλήματος του φαγητού.
4. Μειώστε την ένταση στην επιθυμητή θερμοκρασία.
5. Βάλτε το φαγητό στις σχάρες.
6. Αυτό είναι όλο. Ήδη έχετε αρχίσει το ψήσιμο.
ΕΜΜΕΣΟ ΨΗΣΙΜΟ
Η μέθοδος έμμεσου ψησίματος είναι μία τεχνική για ψήσιμο μεγαλύτερων κομματιών κρέατος, ή πουλερικών. Όπως ο όρος υπονοεί, το φαγητό δεν ψήνεται επάνω από την φωτιά αλλά με τον καυτό αέρα που κυκλοφορεί γύρω του. Αυτή η ρύθμιση σημαίνει ότι δεν χρειάζεται γύρισμα στο φαγητό, ή η χρήση νερού. Το αποτέλεσμα είναι γευστικό, χωρίς να έχετε την έννοια της συχνής παρακολούθησης και με πολύ μικρό κίνδυνο αναφλέξεων.
ΔΟΧΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΓΡΩΝ
Οι χυμοί πέφτουν και αναμιγνύονται με το περιεχόμενο του δοχείου. Αυτό το μείγμα θα εξατμιστεί και θα μεταδώσει γευστικούς ατμούς, κάνοντας το ψητό ζουμερό. Για να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο του δοχείου συλλογής υγρών:
- Βγάλτε τις σχάρες και τοποθετήστε το δοχείο επάνω από την πηγή της φωτιάς.
- Ρίξτε νερό ή άλλο υγρό όπως φρουτοχυμό ή κρασί, στο δοχείο.
- Επανατοποθετήστε τις σχάρες.
- Προθερμάνετε το γκριλ στο HIGH για 8 λεπτά και μετά ρυθμίστε το στο MEDIUM ή MEDIUM/LOW.
- Ψεκάστε ή βουρτσίστε τις σχάρες με λάδι και μετά βάλτε το κρέας κατ’ ευθείαν επάνω στις σχάρες.
- Κλείστε το καπάκι.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΟΣ ΚΑΥΣΤΗΡΑ
1. Βάλτε ένα δοχείο συλλογής επάνω από την φωτιά και κάτω από τις σχάρες από την μεριά που θα σβήσετε τον καυστήρα.
2. Προθερμάνετε το γκριλ στο HIGH και μετά σβήστε τον ένα καυστήρα.
3. Βουρτσίστε ή ψεκάστε τις σχάρες με λάδι.
4. Όσο ψήνετε το κρέας από όλες τις πλευρές χρησιμοποιώντας την πλευρά του αναμμένου καυστήρα και μετά μεταφέρετε το στην πλευρά του σβηστού καυστήρα.
5. Ρυθμίστε την θερμοκρασία για να διατηρήσετε την θερμοκρασία (γενικά στο MEDIUM).
6. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική και σε πιο μεγάλα κομμάτια κρέατος.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ
Η συνεχής περιστροφή του κρέατος, επιτρέπει να περιχύνεται αυτόματα με τους φυσικούς χυμούς του, καθιστώντας το φαγητό ζουμερό και τρυφερό. Τα καλύτερα κομμάτια κρέατος για σούβλα δένονται πολύ καλά, είτε έχουν κόκκαλο είτε όχι. Εντούτοις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια με κόκκαλα, εάν τα ζυγίσετε σωστά στην σούβλα, έτσι ώστε να γυρίζουν ομαλά.
Το μπάρμπεκιου σας μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πίσω καυστήρα για σούβλα, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κάτω καυστήρες. Έχουμε περιγράψει παρακάτω, ρυθμίσεις και για τις δυο περιπτώσεις ψησίματος στην σούβλα. Μπορεί να ρυθμίσετε το μπάρμπεκιου σας για σούβλισμα κρέατος την ίδια στιγμή που ψήνετε και άλλα φαγητά. Απλά βάλτε το κρέας στην μια πλευρά της σούβλας και αφήστε τα ράφια στην θέση τους από την αντίθετη πλευρά του γκριλ.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΣΟΥΒΛΑΣ
ΤΑΚΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΚΡΙΛ
1. Απομακρύνετε τις σχάρες και τα ράφια εάν είναι αναγκαίο.
2. Κεντράρετε το δοχείο συλλογής υγρών κάτω από την σούβλα ώστε να είναι κάτω από το κέντρο του ψητού.
3. Προθερμάνετε το μπάρμπεκιου με τον καυστήρα της σούβλας στο MEDIUM / HIGH για 10 λεπτά.
ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ
1. Περάστε ένα από τα πιρούνια της σούβλας στον άξονα και σφίξτε το με ασφάλεια.
2. Περάστε την σούβλα κατά μήκος του κέντρου του ψητού στερεώνοντας το με το άλλο πιρούνι.
3. Σφίξτε το πιρούνι με ασφάλεια.
ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ
1. Χαλαρώστε το αντίβαρο της σούβλας.
2. Τοποθετήστε την σούβλα στον νεροχύτη, αφήνοντας το βαρύτερο μέρος του να περιστραφεί προς τα κάτω.
3. Τοποθετήστε το αντίβαρο στο υψηλότερο σημείο για να αντισταθμίσει το βάρος και σφίξτε το αντίβαρο στην σούβλα.
4. Βάλτε την σούβλα στο μοτέρ και ανάψτε το.
5. Ελέγξτε αν το κρέας γυρνά ομαλά όσο ψήνεται και αν είναι ανάγκη ξανά ρυθμίστε το αντίβαρο.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΟΎΒΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ
ΤΑΚΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΚΡΙΛ
1. Απομακρύνετε τις σχάρες και τα ράφια από το γκριλ.
2. Βάλτε το δοχείο συλλογής κάτω από το κέντρο του ψητού.
3. Προθερμάνετε το γκριλ στο MEDIUM για 10 λεπτά.
ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ
1. Σπρώξτε ένα από τα πιρούνια στον άξονα της σούβλας και σφίξτε το καλά.
2.Περάστε την σούβλα κατα μήκος στο κέντρο του ψητού και ασφαλίστε το με το άλλο πιρούνι.
3. Σφίξτε καλά και το άλλο πιρούνι.
ΔΟΚΙΜΗ ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΥΓΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ
1. Χαλαρώστε το αντίβαρο της σούβλας.
2. Τοποθετήστε την σούβλα στον νεροχύτη, αφήνοντας το βαρύτερο μέρος του να περιστραφεί προς τα κάτω.
3. Τοποθετήστε το αντίβαρο στο υψηλότερο σημείο για να αντισταθμίσει το βάρος και σφίξτε το αντίβαρο στην σούβλα.
4. Βάλτε την σούβλα στο μοτέρ και ανάψτε το.
5. Ελέγξετε αν το κρέας γυρνά ομαλά όσο ψήνεται και αν είναι ανάγκη ξανά ρυθμίστε το αντίβαρο.
Σημείωση: Ποτέ μην αφήνετε το δοχείο συλλογής υγρών να στεγνώσει γιατί μπορεί να έχετε αναφλέξεις. Πάντα κρατάτε έτοιμο ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό και όταν αρχίσει να χαμηλώνει η στάθμη του υγρού του δοχείου ξαναγεμίστε προσεκτικά το δοχείο, πάντα φορώντας γάντι για να προστατέψετε το χέρι σας από τους καυτούς ατμούς
ΣΑΝΙΔΑ
Ένας ακόμη μοναδικός και γευστικός τρόπος να ψήσετε φαγητό, είναι η χρήση ξύλινης σανίδας. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να έχετε γευστικότατα αποτελέσματα και να ακούσετε τα επιφωνήματα των καλεσμένων σας. Ο καπνός που δημιουργείται από τις σανίδες που βάζουμε κατ’ ευθείαν επάνω από την φωτιά διεισδύει στο κρέας και του δίνει αξεπέραστη γεύση μπάρμπεκιου.
Η χρήση της σανίδας είναι απλή:
1.Μουσκέψτε την σανίδα τουλάχιστον για μια ώρα και τινάξτε την για να φύγει το νερό.
2. Προθερμάνετε το γκριλ στο HΙGH για 10 λεπτά.
3.Αλείψτε και τις δυο πλευρές της σανίδας και μετά βάλτε το μαριναρισμένο κρέας επάνω της.
4.Βάλτε την σανίδα κατ’ ευθείαν επάνω από τον αναμμένο καυστήρα και μειώστε την θερμοκρασία στο MEDIUM / LOW.
5.Ψήστε το κρέας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
6. Οι σανίδες κέδρου είναι ιδανικές για σολομό άλλα μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε και άλλα κρέατα σε αυτήν. Το χοιρινό πάει υπέροχα με σανίδα σφενδάμου.